Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Sushi maki

Stránky

úterý 1. ledna 2013

Sushi maki


Sushi - maki

V minulém článku o sushi jsem napsala něco o základních surovinách a dneska chci napsat o tom, jak se připravuje nejzákladnější sushi - maki.
Sushi existuje spousta druhů a tím najznámějším je právě maki - "váleček obalený v řase".




Na přípravu MAKI si nejprve připravíme rýži. Použijeme speciální rýži určenou pro přípravu rýže. Návod na přípravu jsem opsala přímo ze sáčku od rýže: " 175 g rýže propláchneme tekoucí studenou vodou, dokud odtékající voda nezůstává čirá. Přidáme do 250 ml vody, uvedeme do varu, pak hrnec odstavíme a rýži necháme 10 minut pod pokličkou dojít." Rýži podle tohoto návodu připravuji pravidelně a důležité je vařit jí pod pokličkou a postupovat podle návodu. Zatím se mi vždycky povedla.


Připravenou rýži přendáme do skleněné misky, vlijeme na ni nálev připravený z
2 lžíc "rýžového"octa
1 lžíce cukru
1 lžička soli
cukru a sůl povaříme s octem
Takto připravenou rýži necháme vychladnout.
Množství připravené rýže je 3 řasy


Připravíme si rolovací podložku na kterou položíme řasu NORI (matnou stranou navrch).

Na řasu kladme rýži (asi tak do 2/3). Rýži jemně potřeme wasabi (raději méně, je dost pálivé) a poklademe na proužky nakrájenou náplní (surimi tyčinky, okurka, kaviár..).

A teď nastává fáze, kdy budeme celou řasu pomocí podložky rolovat.

Bambusová podložka je úžasný pomocník a rolojume pomalu a neustále podložku přitlačujeme. Je to věc cviku.
Hotovou rolku necháme chvilku v ledničce zatáhnout a poté ostrým nožem krájíme na malé válečky o tloušťce asi 2,5 cm.
Na malých mističkách k sushi podáváme wasabi a sojovou omáčku Kikoman, do které sushi před vložením do úst namáčíme. Mezi sousty pojídáme nakládaný zázvor!

Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...